Performance Management cyclus / Beoordelingsgesprekken

Performance Management cyclus, beoordelingsgesprekken, functioneringsgesprekken, etc. ze liggen onder vuur. Veel organisaties willen een alternatief dat wel werkt. Dat echt bijdraagt aan de ontwikkeling van de medewerkers. In de media komen diverse organisaties voorbij die hierin naar nieuwe mogelijkheden zoeken. Microsoft is hier al wat langer mee bezig en noemt het geen ‘performance management’ meer maar ‘performance development’. Van persoonlijke evaluatie naar ondersteuning van de ontwikkeling. Van beoordelingsgesprekken naar ontwikkelgesprekken.

Gebruik net als veel organisaties feedforward tijdens beoordelingsgesprekken:

  • van beoordelingsgesprekken naar ontwikkelgesprekken
  • van 1-op-1 beoordeling naar 360 graden inzicht in positieve kwaliteiten
  • van een fixed mindset naar een growth mindset
  • van feedback naar positieve feedback (feedforward)

Performance Management cyclus / Beoordelingsgesprekken bij de GasuniePerformance Management cyclus, beoordelingsgesprekken, functioneringsgesprekken

Ook de Gasunie zocht naar en experimenteert met mogelijkheden om de performance cyclus meer te richten op de (positieve) ontwikkeling van medewerkers. Zij zet nu met succes de feedforward analyse™ in en voert feedforward gesprekken in plaats van feedbackgesprekken.

Nu wordt er nog te veel gehamerd op wat er niet goed gaat. Dat kan in de toekomst zeker stukken beter. Zelf vind ik het een ideale methode om constant beter te kunnen samenwerken met teamleden. Ook als High Performance medewerker heb je er alle belang bij om je kwaliteiten te kennen. Het grappige is dat bij mij het algemene beeld wel grotendeels overeenkomt met de resultaten van de analyse. En wat nog mooier is: geen enkele kwaliteit werd niet aangevinkt. Met andere woorden: je laat alles wel zien, alleen komen sommige kwaliteiten iets sterker tot uiting dan andere. Je minder aanwezige kwaliteiten kan je verder ontwikkelen door er vaker mee aan de slag te gaan. Je geeft jezelf als het ware voldoende uitdagingen om je onderbelichte kanten verder te ontwikkelen en explicieter te tonen”.
Janneke Hermes (Manager Corporate Finance & Risk Advisory bij de Gasunie en Chairman Of The Board bij Stichting pensioenfonds Gasunie)

Meer weten? We helpen u graag verder!
St Jansdal
Gemeente Wijchen
Apg
Pwc
SVB
Tabijn