GHOR Hollands Midden coördineert de geneeskundige hulpverlening tijdens rampen en crises. Jacqueline van Dormolen, ondersteuner crisisfunctionarissen, zag de noodzaak in voor een constructieve aanspreekcultuur binnen de organisatie. Tijdens een intern ontwikkelingstraject bleek dat de verschillende aandachtsgebieden, zoals vakbekwaamheid en risicobeheersing, vaak als losse eilandjes functioneerden. Het doel was een hechter team te vormen waar collega’s elkaar positief en constructief kunnen aanspreken.
Keuze voor de feedforward training
Om dit te bereiken, koos GHOR Hollands Midden voor een training in feedforward communicatie, gegeven door Muriel
De training had een merkbare positieve impact op de organisatie. Jacqueline merkte dat vergaderingen nu bijeenkomsten zijn waarin teamleden actief deelnemen en zich kwetsbaar durven opstellen. Een leuke oefening tijdens de training was een speeddate waarbij deelnemers elkaar feedforward gaven over wat ze goed vonden en wat beter kon.
Sinds de training is er een duidelijke verandering zichtbaar in de organisatiecultuur. Teamleden durven elkaar nu aan te spreken op een positieve manier, wat bijdraagt aan een sterkere teamdynamiek en betere samenwerking tussen verschillende aandachtsgebieden. Om deze positieve veranderingen vast te houden, plant GHOR Hollands Midden regelmatige themadagen buiten kantoor, gericht op teambuilding en verdere ontwikkeling van de aanspreekcultuur.
De feedforward training door Muriel Schrikkema heeft duidelijk aangetoond dat met de juiste aanpak en inzichten, een organisatie zoals GHOR Hollands Midden haar interne samenwerking en aanspreekcultuur aanzienlijk kan verbeteren.