teams en directies die beter willen samenwerken

De feedforward analyse™ is een krachtig (o.a. binnen de gemeente Maastricht) om de positieve dialoog op te starten en prestaties bespreekbaar en beter te maken binnen teams en directies. Want hoe lastig is het om met collega’s samen te werken en/of te ondersteunen die het echt anders doen dan jij? Waar je misschien niet direct de positieve kwaliteiten van in ziet? En waarbij je gebruik moet maken van traditionele feedbackinstrumenten en functioneringsgesprekken waar tekortkomingen en fouten centraal staan? En hoe lastig en ‘energie-vretend’ is het om kwaliteiten en gedrag te verbeteren die juist wat ‘ver van je af staan’ en waar je nooit een ‘ster’ in zult worden?

Positief met elkaar in gesprek

Uiteraard wordt er uitgebreid geoefend met het voeren van een positieve dialoog. Na de plenaire uitleg over de achtergrond van feedforward, teams en directieskoppelen deelnemers aan elkaar hun individuele resultaten terug. Waar zitten ieders krachten? En hoe kun je die inzetten om andere kwaliteiten te verstevigen? Ook helpen we elkaar nog meer uit de rapportage te halen. Plenair delen we onze interpretaties van de resultaten en welke actie(s) een ieder daar op formuleert voor zichzelf. Om dit effectief met elkaar te kunnen doen, vinden er vaak voorafgaand aan deze sessies voor teams en directies individuele terugkoppelgesprekken plaats. In deze gesprekken worden de deelnemers ondersteund in het duiden en scherp krijgen van hun eigen profiel.

Wat maakt teams en directies sterk?

Op basis van alle individuele kwaliteiten maken we ook een groepsprofiel. De deelnemers krijgen zicht op en onderzoeken met elkaar hoe ze elkaar aanvullen en welke toegevoegde waarde een ieder heeft op het team. Waar liggen de krachten van het team en hoe kunnen we middels deze krachten onze aandachtspunten verbeteren?

Samen wordt onderzocht hoe de deelnemers elkaar effectiever kunnen benutten en bestaande en toekomstige samenwerking(en) en positionering steviger maken.

 

“Het is heel prettig om op deze manier naar jezelf en anderen te kijken.
Ik heb nu een betere indruk van het ontwikkelpotentieel van deze groep.”
KARIN VAN DER PLOEG – Manager Liandon – Team Strategisch Omgevingsmanagement

Meer weten? We helpen u graag verder!

Enkele voorbeelden

Managers en leiders die het management- en leiderschapspotentieel binnen hun afdeling of team in kaart willen brengen, kunnen gebruikmaken van feedforward. Door als team of afdeling als geheel de feedforward analyse™ toe te passen, kan het aanwezige management- en leiderschapspotentieel worden blootgelegd. Als manager ontdek je je eigen sterke kwaliteiten en hoe je die nog beter kunt inzetten. Als medewerker ontdek je waar je staat als toekomstig manager of leider. Welke stappen heb je mogelijk nog te nemen voor die tijd? Daarnaast wordt ook duidelijk welke kwaliteiten minder aanwezig zijn in het team en de individuele teamleden en hoe je die kwaliteiten als team toch aandacht geeft.

Ook wanneer bepaalde rollen in het team veranderen brengt feedforward duidelijkheid en maakt rollen meer helder. Bijvoorbeeld controllers wiens rol verschuift naar meer strategisch business controller; welke kwaliteiten horen daar bij? Hoe zien wij als team die nieuwe rol? Hetzelfde geldt voor de rol van HR analist die verschuift naar meer strategisch HR business partner. Dit werkt ook door op vraagstukken rond een meer duidelijke positionering als afdeling of team verkrijgen. Duidelijkheid verkrijgen over de eigen rol is hierin essentieel.

Door het volledig potentieel aan kwaliteiten in kaart te brengen binnen een team, worden verschillen in gerichtheden duidelijk. Deze maken vaak in de praktijk dat er ook een andere dynamiek op gang komt. Wanneer ik namelijk gericht ben op X vanuit mijn kwaliteiten, kan dat haaks staan/voelen op de gerichtheid Y van mijn collega. Door inzichtelijk te krijgen wat ieders gerichtheid en bijdrage hierin is, kunnen deze gerichtheden meer vanuit de positieve bijdrage worden benaderd en geïncludeerd worden. Zo vindt er rijkere besluitvorming plaats, met maximaal draagvlak.

“Uit de feedforward analyse komen veel directere en beter herkenbare punten.
Zonder kille cijfers!”
MICHEL MEEUES – Front Office & Reservation Manager – Park Plaza Hotels

Feedforward in Leiderschap

Het ultieme werkboek voor jou als leidinggevende, om met nog meer succes (team)doelen te realiseren!

Het beste uit jezelf halen. En uit je team. Natuurlijk wil je dat, maar zo makkelijk is dat niet. Waar focus je als leidinggevende op? Als leidinggevende kun je wel wat Feedforward in Leiderschap gebruiken. Het geeft jou en je collega’s houvast. Dé brandstof om jezelf en je team positief te blijven ontwikkelen en de doelen met nog meer focus te realiseren. Want die brandstof, dat is feedforward.

In het boek ontdek je wat je al goed doet en hoe je die kwaliteiten kunt gebruiken om het (nog) beter te doen. Het boek laat je reflecteren de 3 belangrijkste ingrediënten voor teamsucces: gemeenschappelijke DOELEN, COMMITMENT van iedereen en ACTIES die worden volgehouden.

Meer Koop nu
RVO
Aventus
Blick
NWO
DNB
St Jansdal
Bureau Raad voor de Rechtspraak
Ten Brinke