Van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprek

 

Steeds meer organisaties zijn op zoek naar een beter alternatief voor de jaarlijkse functioneringsgesprek, beoordelingsgesprek, POP-gesprek, gesprekscyclus, performance management cyclus (of hoe je deze olifant op kantoor ook wilt noemen). Een alternatief die door managers én medewerkers als inspirerend wordt ervaren. Die écht bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van de werknemers en leidinggevenden in hun rol en daarmee aan het succes van het team en de organisatie. Organisaties die op zoek zijn naar alternatieven voor het huidige functioneringsgesprek, komen erachter dat het veranderen van functioneringsgesprekken door alleen het introduceren van een App niet voldoende is.

Bouw aan een continue feedforward-cultuur, waarin iedereen bijdraagt vanuit eigen kwaliteiten!

Download onze nieuwste publicatie: Van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprek.

Nadelen traditioneel functioneringsgesprek

Functioneringsgesprekken zijn een veelgebruikt instrument om de prestaties van medewerkers te evalueren en te bespreken. Steeds vaker zien we organisaties afstappen van het traditionele functioneringsgesprek, aangezien ze vaak gebaseerd zijn op de meningen en beoordelingen van leidinggevenden. We raden dan ook aan in ieder geval te kiezen voor een 360° instrument om alle inzichten te betrekken.

Functioneringsgesprekken geven medewerkers (en vaak ook de managers) stress. Al is het alleen maar alle administratieve processen die moeten worden uitgevoerd om de gesprekken te documenteren. Het kan zelfs de open dialoog ontmoedigen, vooral als medewerkers het gevoel hebben dat hun opmerkingen of feedback negatieve gevolgen kunnen hebben. Een ander nadeel van functioneringsgesprekken is dat ze zich vaak richten op het verleden en de prestaties van medewerkers tot nu toe. Dit aandacht afleiden van toekomstige ontwikkeling en vaardigheden. En verzanden in JA MAAR gesprekken.

Hoe dan wel?

We ondersteunen al jaren profit-, non-profit en overheidsorganisaties bij de transitie: om van een functioneringsgesprek te groeien naar een continu ontwikkelgesprek. Dit doen wij met een wetenschappelijk onderbouwde feedforward methode.Download: Van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprek

Een inspirerende aanpak die écht werkt. De persoonlijke kwaliteiten waarmee managers en medewerkers bijdragen aan het succes van het team/organisatie worden optimaal benut. Én daarnaast worden ontwikkeling en groei op die kwaliteiten die belangrijk zijn voor de eigen functie/rol/taak, maar nog minder zichtbaar zijn, gestimuleerd en concreet gemaakt.

Voordelen van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprek

Stel dat we elkaar consistent feedforward zouden geven en hierdoor niet-effectief gedrag van de werkplek kunnen verbannen, wat zouden de voordelen zijn? Volgens onderzoek van Gytha Heins , op basis van een analyse van 500 Nederlandse managers en medewerkers, zouden we:

  • 28 procent productiever worden;
  • 12,5 procent meer omzet behalen;
  • 16 procent lagere kosten;
  • 15 proces verlaging van het ziekteverzuim;
  • 11 procent verhoging van de omzet.

De zes stappen om van functioneringsgesprek te groeien naar feedforward-gesprek beschrijven wij in deze publicatie. We bespreken waaromKlik-hier-voor-Feedforward-in-Leiderschap onze hersenen ‘blij’ worden van feedforward. Ook geven we je inzicht in de wetenschappelijk gevalideerde kwaliteiten waarmee je positieve feedforward-gesprekken kan verdiepen. We hopen hiermee ook jou en je collega’s te inspireren om feedforward-gesprekken te gaan voeren binnen jouw organisatie(-onderdeel).

Naast deze publicatie verzorgen wij binnen veel organisaties programma’s om te groeien van functioneringsgesprekken naar feedforward-gesprekken. Neem voor meer informatie contact op met Muriel Schrikkema of Marco Schreurs (035-6037979).

Feedforward in Leiderschap

Het ultieme werkboek voor jou als leidinggevende, om met nog meer succes (team)doelen te realiseren!

Het beste uit jezelf halen. En uit je team. Natuurlijk wil je dat, maar zo makkelijk is dat niet. Waar focus je als leidinggevende op? Als leidinggevende kun je wel wat Feedforward in Leiderschap gebruiken. Het geeft jou en je collega’s houvast. Dé brandstof om jezelf en je team positief te blijven ontwikkelen en de doelen met nog meer focus te realiseren. Want die brandstof, dat is feedforward.

In het boek ontdek je wat je al goed doet en hoe je die kwaliteiten kunt gebruiken om het (nog) beter te doen. Het boek laat je reflecteren de 3 belangrijkste ingrediënten voor teamsucces: gemeenschappelijke DOELEN, COMMITMENT van iedereen en ACTIES die worden volgehouden.

Meer Koop nu
Human Total Care
Tabijn
Actor
COC Nederland
Vesteda
NWO
Wereldhave
Nederlandse Gasunie