Functioneringsgesprekken / Performance Management

Download Van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprekFunctioneringsgesprekken, Performance Management cyclus, beoordelingsgesprekken, ontwikkelgesprekken, etc. ze liggen onder vuur. Veel organisaties willen een alternatief dat wel werkt. Dat echt bijdraagt aan de ontwikkeling van de medewerkers. In de media komen diverse organisaties voorbij die hierin naar nieuwe mogelijkheden zoeken. Microsoft is hier al wat langer mee bezig en noemt het geen ‘performance management’ meer maar ‘performance development’. Van persoonlijke evaluatie naar ondersteuning van de ontwikkeling. Van functioneringsgesprekken naar ontwikkelgesprekken.

Download gratis de digitale publicatie: ‘Van functioneringsgesprek- naar feedforward-gesprek‘ via deze link!

“Functioneringsgesprekken zijn eigenlijk heel statisch. Zo’n gesprek vindt één keer per jaar plaats. De persoon in kwestie moet erop wachten. Vervolgens heb je het gesprek en klaar. Maar de directie wilde niet meer op die manier verder werken. In de plaats daarvan wilden we een cyclus creëren die blijft doorlopen. Bij feedforward daarentegen gaat het om iemand aanspreken op wat hij / zij al goed doet en wat er beter kan. De focus ligt op de kwaliteiten die iemand al bezit en hoe die kunnen worden ingezet om nog effectiever te worden. Hoe kunnen we die situatie in de toekomst aanpakken en verbeteren? Hoe kunnen we samen tot een oplossing komen? En welke kwaliteiten bezit je om dat tot een succes te maken. Je kan wel 300 negatieve dingen opsommen rond één persoon. Maar wat doe je ermee? Feedforward betekent niet dat je niet mag terugkijken. Dat mag wel. Alleen besef je dat je op een gegeven moment vooruit moet met de kwaliteiten die je bezit. En dat het geen zin heeft om oude koeien uit de sloot te halen of je te richten op wat je niet kan. Dat slorpt alleen maar energie op.”
Senior beleidsadviseur P&O – Scholengroep Het Plein

Gebruik net als veel organisaties feedforward tijdens ontwikkelgesprekken:

Performance Management cyclus / functioneringsgesprekken bij de Gasuniefunctioneringsgesprekken écht gericht op persoonlijke ontwikkeling

Ook de Gasunie zocht naar en experimenteert met mogelijkheden om de functioneringsgesprekken meer te richten op de (positieve) ontwikkeling van medewerkers. Zij zet nu met succes de feedforward analyse™ in en voert feedforward gesprekken in plaats van feedbackgesprekken.

Nu wordt er nog te veel gehamerd op wat er niet goed gaat tijdens de functioneringsgesprekken. Dat kan in de toekomst zeker stukken beter. Zelf vind ik het een ideale methode om constant beter te kunnen samenwerken met teamleden. Ook als High Performance medewerker heb je er alle belang bij om je kwaliteiten te kennen. Het grappige is dat bij mij het algemene beeld wel grotendeels overeenkomt met de resultaten van de analyse. En wat nog mooier is: geen enkele kwaliteit werd niet aangevinkt. Met andere woorden: je laat alles wel zien, alleen komen sommige kwaliteiten iets sterker tot uiting dan andere. Je minder aanwezige kwaliteiten kan je verder ontwikkelen door er vaker mee aan de slag te gaan. Je geeft jezelf als het ware voldoende uitdagingen om je onderbelichte kanten verder te ontwikkelen en explicieter te tonen”.
Janneke Hermes (Manager Corporate Finance & Risk Advisory bij de Gasunie en Chairman Of The Board bij Stichting pensioenfonds Gasunie)

Meer weten? We helpen u graag verder!

Ik ben trots op de manier waarop wij omgaan met alle nieuwe uitdagingen. We hadden in no time een Corona afdeling geregeld. En ook de ‘gewone’ zorg loopt door. Zo goed dat we het afgelopen jaar geïnvesteerd hebben in de onderlinge samenwerking! Dat heeft zich nu dubbel en dwars terugbetaald. De inspiratie, training en begeleiding van Muriel heeft ons echt veel goeds gebracht!

Arts en Manager

Zorginstelling

Eigenlijk ontwikkelt feedforward je niet alleen als leider, maar ook als mens. Muriel heeft me daar prima bij geholpen. Ze is open, luistert goed en heeft een heel rustige aanpak.

Maurice van Muiden

Bedrijfsleider Casino Diamond Palace

Het is heel prettig om op deze manier naar jezelf en anderen te kijken. Ik heb nu een betere indruk van het ontwikkelpotentieel van mijn afdeling.

Karin van der Ploeg

Manager Liandon - Team Strategisch Omgevingsmanagement

Feedforward in Leiderschap

Het ultieme werkboek voor jou als leidinggevende, om met nog meer succes (team)doelen te realiseren!

Het beste uit jezelf halen. En uit je team. Natuurlijk wil je dat, maar zo makkelijk is dat niet. Waar focus je als leidinggevende op? Als leidinggevende kun je wel wat Feedforward in Leiderschap gebruiken. Het geeft jou en je collega’s houvast. Dé brandstof om jezelf en je team positief te blijven ontwikkelen en de doelen met nog meer focus te realiseren. Want die brandstof, dat is feedforward.

In het boek ontdek je wat je al goed doet en hoe je die kwaliteiten kunt gebruiken om het (nog) beter te doen. Het boek laat je reflecteren de 3 belangrijkste ingrediënten voor teamsucces: gemeenschappelijke DOELEN, COMMITMENT van iedereen en ACTIES die worden volgehouden.

Meer Koop nu
Eigen Haard
DNB
RAVO
Blick
Qirion
Bouter Group
Merem
RTL Nederland