Vraag WAT, niet WAAROM

Diverse recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat één van de essentiële componenten van leren en ontwikkelen, reflectie is. Op dit moment zijn we in het kader van ons nieuwe boek (komt begin 2021 uit) bezig met een groot onderzoek rond zelfreflectie. NY Times bestseller Tasha Eurich komt met een verrassende bevinding uit haar onderzoek naar zelfbewustzijn: nadenken over onszelf heeft niets te maken met onszelf kennen. Het blijkt dat de meesten van ons op de verkeerde manier reflecteren. Tasha Eurich - Insight - Vraag WAT, niet WAAROM

Wanneer we de oorzaken van onze gedachten, gevoelens en gedragingen onderzoeken, stellen we meestal WAAROM vragen. “WAAROM ben ik zo van streek na die bijeenkomst? WAAROM bestraf ik mezelf zo hard voor kleine fouten? “

WAAROM vragen hebben een negatieve invloed op onze geestelijke gezondheid. Ze zorgen ervoor dat we ons concentreren op onze problemen en op zelfverwijt in plaats van op een gezonde, productieve manier verder gaan.

vraag WAT, niet WAAROM

Stel dat je in een vreselijke bui bent nadat je de hele dag online hebt vergaderd. De vraag “WAAROM voel ik me zo?” kan antwoorden oproepen, zoals “Omdat ik mijn baan haat!” of “Omdat ik gewoon klaar ben met het online vergaderen!”. Dit zijn vragen die je niet echt verder helpen.

Stel dat je in plaats daarvan vraagt: “WAT voel ik op dit moment?” Je realiseert je misschien dat je uitgeput en hongerig bent. Gewapend met die kennis, zou je kunnen besluiten om voor jezelf te koken of om vroeg naar bed te gaan.

  • WAAROM vragen richt ons op onze beperkingen; WAT vragen helpen ons, ons potentieel te zien.
  • WAAROM vragen roepen vaak negatieve emoties op; WAT vragen houden ons nieuwsgierig.
  • WAAROM vragen houden ons vast in ons verleden; WAT vragen helpen ons een betere toekomst te creëren.

Stel jezelf aan het eind van de dag daarom bewust een aantal WAT vragen!

Begin volgend jaar komt mijn boek uit, waarin ik leidinggevenden help echt te reflecteren en daarmee (team)doelen te behalen. Wil je nu al aan de slag met jezelf of je team om de onderlinge samenwerking te verbeteren, verandering te versnellen of de gezamenlijke doelen en ambities te realiseren? Laat het mij, Muriel Schrikkema, weten (schrikkema@dir.nl – T. 06-51916656).

Lees ook: 3 reflectie tips voor beter leiderschap

 

“Mensen zonder zelfbewustzijn zullen minder snel feedback accepteren en overschatten hun eigen prestaties. Ze eisen de eer op voor succes, terwijl ze anderen de schuld geven voor mislukkingen. Op het werk missen ze kansen om te leren en ontwikkelen, waardoor het succes van de organisatie wordt belemmerd.”
Dr. Tasha Eurich – New York Times best-selling author, Insight and Bankable Leadership

Feedforward in Leiderschap

Het ultieme werkboek voor jou als leidinggevende, om met nog meer succes (team)doelen te realiseren!

Het beste uit jezelf halen. En uit je team. Natuurlijk wil je dat, maar zo makkelijk is dat niet. Waar focus je als leidinggevende op? Als leidinggevende kun je wel wat Feedforward in Leiderschap gebruiken. Het geeft jou en je collega’s houvast. Dé brandstof om jezelf en je team positief te blijven ontwikkelen en de doelen met nog meer focus te realiseren. Want die brandstof, dat is feedforward.

In het boek ontdek je wat je al goed doet en hoe je die kwaliteiten kunt gebruiken om het (nog) beter te doen. Het boek laat je reflecteren de 3 belangrijkste ingrediënten voor teamsucces: gemeenschappelijke DOELEN, COMMITMENT van iedereen en ACTIES die worden volgehouden.

Meer Koop nu
Nederlandse Gasunie
Heineken
Blick
WonenBreburg
Aventus
ABN Amro
Pwc
Universiteit Utrecht