Wat zijn de voordelen van positieve feedback?
Voordat we bij de vraag komen: Wat zijn de voordelen van positieve feedback? Eerst antwoord op de vraag: wat is positieve feedback eigenlijk? In het dagelijks leven wordt positieve feedback vaak gegeven in de vorm van complimenten, aanmoediging en waardering. Met als resultaat dat het zelfvertrouwen van de ontvanger groeit en de motivatie stijgt. Het is dus gericht op het waarderen en bevestigen van gedrag of prestaties. Het richt zich op wat goed gaat en waar je jezelf wellicht nog meer in kan ontwikkelen. Positieve feedback geef je op de kwaliteiten (met bijbehorend gedrag) die iemand laat zien. Met feedforward kan je deze kwaliteiten helder inzichtelijk maken om deze ook in de toekomst (nog) meer te laten zien.
Of download de gratis whitepaper ‘feedforward communicatie’ via deze link!
5 voordelen aan het geven van positieve feedback
- Het versterkt het zelfvertrouwen en geluk
Positieve feedback versterkt het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een collega zich beter te voelt over zichzelf en zijn/haar prestaties. Wanneer mensen de feedback ontvangen voelen ze zich gelukkiger en meer tevreden over hun prestaties, werk en leven in het algemeen. - Het verbetert de motivatie
Als iemand weet dat hij/zij gewaardeerd wordt voor het werk dat is gedaan, zal deze persoon zich meer gemotiveerd voelen om door te gaan met het leveren van goede prestaties. Ook ervaren mensen die positieve feedback ontvangen minder stress en voelen ze zich meer ontspannen. - Het bevordert de onderlinge samenwerking
Positieve feedback versterkt het teamgevoel en dat maakt dat collega’s meer gaan samenwerken en elkaar helpen. Het versterkt de onderlinge relaties op het werk en geeft een gevoel van verbondenheid en waardering. - Het bevordert persoonlijke ontwikkeling
We zien binnen veel organisaties dat feedback gericht op wat mensen al goed doen, aanmoedigt om te blijven groeien en zich te ontwikkelen in hun werk en/of persoonlijke leven. - Het verhoogt de productiviteit en betrokkenheid
Als mensen zich goed voelen over hun prestaties, zijn ze meer geneigd om productiever te zijn. Een positieve en waarderende houding onder collega’s zorgt ervoor dat mensen zich meer betrokken voelen bij hun werk en de organisatie.
Je collega’s helpen te groeien en ontwikkelen
Wanneer je positieve feedback geeft aan je collega’s, zorg er dan voor dat deze specifieke en gedetailleerd genoeg is. Vertel wat je specifiek waardeerde en op prijs stelt. Benoem daarbij de kwaliteiten die ze hebben laten zien of welk gedrag je zo waardeerde. Wanneer je feedback niet oprecht is, werkt het averechts. Oprechte waardering maakt je collega’s ook enthousiast. Wees ook open en eerlijk over de manier waarop de prestatie van je collega jou heeft geholpen en hoe het bijdraagt aan het succes van je team of organisatie.
Uiteraard probeer je altijd de feedback persoonlijk te geven. Niet via een Whatsapp of e-mail. Persoonlijk vertellen wat je zo waardeert laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de prestatie van je collega. Doe dit wel op een geschikt moment. Stem af of je collega tijd heeft en niet afgeleid is.
Dit alles maakt dat je positieve feedback je collega motiveert en helpt om verder te groeien en ontwikkelen in zijn/haar taak, rol of functie.
Wil je ook aan de slag met het stimuleren van positieve feedback / feedforward in je organisatie? Bijvoorbeeld op basis van feedforward ontwikkelgesprekken of het creëren van een open aanspreekcultuur? Neem dan contact op met Muriel Schrikkema of Marco Schreurs (T. 035-6037979).