Wageningen University & Research: feedforward draagt bij aan effectief leiderschap

Na de feedforward cases van Gasunie, gemeente Maastricht en Hands On, Information Management nu het interview met Sylvia The-McArthur, Manager Learning & Development ‎Wageningen University & Research: feedforward draagt bij aan effectief leiderschap.

“Als manager Learning and Development was mijn wens om feedforward in te zetten voor een talentenprogramma, waarbij ik de talenten van collega’s wou benadrukken. Het zelf eerst uittesten wat feedforward precies is en hoe het wordt toegepast is dan een vereiste. Ik heb de feedforward analyse gedaan en na de rapportage een terugkoppelgesprek gehad met Muriel Schrikkema. Ik kwam al snel tot de conclusie dat het een effectief en nuttig instrument is. Ik heb dan ook niet geaarzeld om het als onderdeel aan te bieden van het leiderschapsprogramma voor de jonge talenten”.Sylvia The-McArthur - feedforward draagt bij aan effectief leiderschap

NUTTIGE BIJDRAGE TOT EFFECTIEF LEIDERSCHAP

Vooral de positieve instelling als basis van het hele proces sprak Sylvia The het meest aan toen ze met feedforward in contact kwam. “Het draait niet zozeer om wat je wel of niet kunt, maar wel om wat je laat zien en hoe je dat verder kan ontwikkelen. Je selecteert eerst zelf je kwaliteiten en kan daarna verschillende mensen om je heen jouw kwaliteiten laten selecteren. Dat kunnen mensen zijn uit je privéomgeving, maar ook uit de zakelijke wereld of leidinggevenden. Het is echt 360 graden feedforward. Zodra zij mijn kwaliteiten hebben geselecteerd, krijg je zichtbaar gedrag. Je krijgt, met andere woorden, een concreet beeld. Hoe zie ik mezelf? Ken ik mezelf wel goed genoeg? En hoe kom ik over ten opzichte van anderen? Bovendien is het empirisch bewezen: feedforward draagt bij aan effectief leiderschap”.

Je niet laten leiden door angsten of bedreigingen, maar je inspireren door kansen en mogelijkheden. Dat is exact waar het bij effectief leiderschap om draait.

VERSCHIL TUSSEN ZELFBEELD EN WAT ANDEREN ZIEN

Na zo’n analyse kunnen de resultaten verrassend zijn, ondervond Sylvia. “Er is een heel duidelijk verschil met hoe je jezelf ziet en hoe je overkomt naar anderen toe. Dat heb ik zelf ook ondervonden. Je bent vrij om te kiezen hoeveel respondenten je de vragen laat beantwoorden. Maar, om een duidelijk beeld te krijgen van jezelf, heb je toch een minimum nodig. En ja, ik was toch wel verrast toen ik het resultaat zag. Zo gaf ik mezelf de hoogste scores met betrekking tot performance. Anderen zagen in mij dan meer duidelijk een peoplemanager en het feit dat ik heel authentiek overkom. Eigenlijk is het een confrontatie op een positieve manier, waarbij je een interessant beeld krijgt waarmee je iets kunt doen”.

DARING & CARING

Wat Sylvia het meest is bijgebleven? De verschillende pijlers in de rapportage. Zo is er de verdeling in management- en leiderschapskwaliteiten, individuele kwaliteiten en relationele kwaliteiten, alsook de drie feedforward pijlers: authentiek zijn, mensgericht aansturen en ondernemen. En dan is er een verdeling op harde en zachte kwaliteiten. Het principe ‘daring & caring’ is iets wat bij Sylvia The duidelijk is blijven hangen. “Daring slaat meer op de ‘harde’ performance, datgene wat je als leider doet om je team de gewenste resultaten te laten boeken en waarbij je bijdraagt aan de visie van je organisatie. Caring heeft meer te maken met hoe goed je voor mensen zorgt en het contact daarbij aan gaat. En het is eigenlijk exact die combinatie die leidt tot succes. Soms moet je besluitvaardig zijn en recht op je doel afgaan om iets te verwezenlijken en dat kan ‘hard’ overkomen. Maar dan is het belangrijk dat je mensen niet daardoor verliest, dus wel vanuit het contact directheid toont en besluiten transparant neemt. Door die balans te respecteren, bouw je aan effectief leiderschap”.

MOOI GEDACHTEGOED VAN GEORGE KOHLRIESER

Hoewel Sylvia The, als psychologe, best wel wat instrumenten kent, is ze heel positief over feedforward. “Vooral het gedachtegoed van George Kohlrieser dat hieraan gelinkt wordt sprak me enorm aan. Zo heeft hij het over het feit dat mensen een veilige basis nodig hebben om de defensieve natuur van ons brein uit te schakelen. Op die manier laten ze zich niet leiden door angsten of bedreigingen, maar laten ze zich inspireren door kansen en mogelijkheden. Dat is exact waar het bij effectief leiderschap om draait. Voordat je gaat performen, moet je aan teambuilding doen op basis van soft skills. Die gedachtegang is niet alleen mooi, maar vooral ook waar! Bovendien is het een idee die de gemiddelde medewerker aanspreekt. Het is simpel genoeg, zonder in te boeten aan kwaliteit”.

FEEDFORWARD IN DE PRAKTIJK

Sinds Sylvia The meer weet over feedforward, past ze het zowel in haar privéleven toe als op professioneel vlak. Voor haar is feedforward meer dan een compliment geven. Je benoemt sterke kanten van de mensen, waardoor hun brein dit op een positieve manier oppakt en ze als mens kunnen groeien. “Is een vergadering tot in de puntjes netjes voorbereid? En hebben we hierdoor mooie en snelle resultaten? Dan koppel ik dat terug naar die bepaalde collega. Je merkt onmiddellijk de waardering. Hierdoor verhoog je niet alleen het engagement, maar ook het verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van de functie”. Ten slotte raadt Sylvia The feedforward vooral aan als onderdeel van een ontwikkelingsprogramma of coachgesprek, waarbij een gesprek achteraf zeker aanzet tot nadenken.

Wil je meer informatie over feedforward, workshops en trainingen of coaching? Neem dan contact op met Marco Schreurs: schreurs@dir.nl / T. 035 – 603 79 79!

Feedforward in Leiderschap

Het ultieme werkboek voor jou als leidinggevende, om met nog meer succes (team)doelen te realiseren!

Het beste uit jezelf halen. En uit je team. Natuurlijk wil je dat, maar zo makkelijk is dat niet. Waar focus je als leidinggevende op? Als leidinggevende kun je wel wat Feedforward in Leiderschap gebruiken. Het geeft jou en je collega’s houvast. Dé brandstof om jezelf en je team positief te blijven ontwikkelen en de doelen met nog meer focus te realiseren. Want die brandstof, dat is feedforward.

In het boek ontdek je wat je al goed doet en hoe je die kwaliteiten kunt gebruiken om het (nog) beter te doen. Het boek laat je reflecteren de 3 belangrijkste ingrediënten voor teamsucces: gemeenschappelijke DOELEN, COMMITMENT van iedereen en ACTIES die worden volgehouden.

Meer Koop nu
kl logo
Vesteda
Brandweer Gooi en Vechtstreek
Blick
Human Total Care
Pwc
Eigen Haard
Allerzorg