Royal FloraHolland – feedforward op mijn sterke punten gaven vertrouwen in mijn rol als manager
Feedforward geeft inzicht in de sterke punten van individuen, teams en organisaties. Eerder zijn feedforward interviews met o.a. gemeente Maastricht, Hands On, Information Management, Nederlandse Gasunie, Wageningen Universiteit & Research, RVO, Staatsbosbeheer, Scholengroep Het Plein, Casino Diamond Palace en RTL Nederland geplaatst op onze websites. Nu een interview met Joachim Berkenbosch, Managing Master Black Belt bij Royal FloraHolland. Joachim heeft feedforward net als veel andere coachcliënten van Muriel Schrikkema ingezet bij zijn loopbaancoaching.
Je hebt ervaring met feedforward, Joachim? Vertel!
JB: “Ik had behoefte aan reflectie op mijn functioneren in mijn rol als functioneel leidinggevende. Ik had goede verhalen gehoord over de coaching door Muriel Schrikkema. Ik hoefde dus niet lang te zoeken naar een coach (lacht). Ook ik besloot om bij Muriel aan te kloppen. Het was zij die me de feedforward analyse voorstelde”.
Hoe is dat coachgesprek met Muriel verlopen? Hoe heb je het ervaren?
JB: “Nou, heel positief! Muriel is energiek. Scherp. Ze weet exact hoe ze connectie moet maken, maar houdt tegelijkertijd voldoende afstand om te zien wat er gebeurt. Het was een bijzonder aangename ervaring voor mij”.
Wat maakte de feedforward analyse zo interessant voor jou?
JB: “ Er zijn een aantal aspecten die feedforward interessant maken. Voor mij was dat op de eerste plaats de focus op je sterke punten. feedforward gaat niet uit van het tekort en hoe je die kunt oplossen maar richt zich op het uitbouwen van de sterke punten die iemand heeft. Verder maakt feedforward gebruik van input van anderen, zowel uit de privé als zakelijke omgeving. En tot slot kent feedforward een gedegen wetenschappelijke basis”.
Waarom was feedforward een belangrijk handvat op dat moment?
JB: “Ik kreeg op dat moment veel op mijn bord. Mede verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het team, verbetering en vernieuwing van dienstverlening van de afdeling, eindverantwoordelijkheid voor succesvolle implementatie in meerdere concerndomeinen etc. Bovendien moest ik ook zelf trainingen geven, die trainingen ontwikkelen, coachen, enzovoort, enzovoort. Ik vroeg me af hoe ik op een voor mij goeie manier alle ballen in de lucht kon houden”.
Heeft feedforward jou geholpen om meer ademruimte te krijgen?
JB: “Wat mij vooral heeft geholpen, is het feit dat ik opnieuw kon beseffen welke kwaliteiten anderen in mij herkennen en waarderen. Dat was voor mij dat extra duwtje in de rug dat ik nodig had. Het gaf me de moed om vanuit mijn eigen kracht invulling te geven aan mijn verantwoordelijkheden. En te accepteren dat dat ook met tekorten gepaard gaat. Maar in plaats van me te richten op het ‘wegwerken’ van deze tekorten omarm ik mijn sterke punten en probeer ik die te benutten. Het helpt overigens ook enorm om daarover expliciet te zijn naar mijn omgeving. Wat kan die wel en wat ook niet verwachten?”
Wat heb je het meest onthouden?
JB: “Aanvankelijk was ik teammanager. Sinds kort ben ik afdelingsmanager. Ik herinner me nog dat Muriel me vertelde dat ik een ‘typisch leiderschapsprofiel’ heb, ik kan hoog over kijken en zaken daartoe met elkaar verbinden en samenwerking stimuleren. Een ander inzicht dat Muriel me gaf is dat ik met meer dan 25 jaar werkervaring voor de experts waaraan ik leiding geef ook iets te geven heb. Uitdelen noemt Muriel dat”.
Hoe probeer je feedforward vandaag toe te passen?
JB: “Ik probeer als leidinggevende niet alleen te kijken naar wat er beter kan. Ik probeer vooral ook te benadrukken wat iemand al wél goed kan en te bespreken hoe we dat op een slimme manier kunnen gebruiken om doelen binnen het bedrijf te realiseren. Op individueel niveau leidt tot dat een evenwichtiger beeld van sterke en te verbeteren punten”.
Geef eens een voorbeeld?
JB: “Een collega vond het bijvoorbeeld lastig om voor een grote groep te staan en te presenteren. Je kunt dan kiezen om veel inspanning te plegen om dit punt op het niveau van de rest van de groep te brengen. Of je je kijkt naar wat die persoon wél al goed kan en je focust je daarop. Zo bleek dat die collega heel sterk analytisch was en een ongelofelijke gestructureerde manier van werken had. Dus hebben we een mix gekozen van oefenen om voor een groep te presenteren en vooral inzetten op de sterke punten van deze collega”.
Welke waren jouw sterke punten?
JB: “Ik heb er al eentje genoemd; ik kan goed boven de materie uitstijgen en de grote lijnen zien en inhoudelijk zaken aan elkaar verbinden. Ik kan alles en iedereen ter discussie stellen, inclusief mezelf (lacht). Maar bovenal ben ik iemand die goed kan verbinden met andere mensen. Dat gaat me van nature gemakkelijk af. Zo herinner ik mij een vakantie in Dordogne. We logeerden in een B&B waar ook een Australisch echtpaar zat. Ze waren beiden archeoloog. Nou, dat vond ik dus een fascinerend verhaal. Want wat zoeken Australische archeologen in godsnaam in Dordogne? Die interesse in mensen heb ik altijd al gehad. Die eigenschap helpt enorm want de relatie komt toch altijd voor de zaak”.
Waarom is die eigenschap zo belangrijk in je huidige functie, denk je?
JB: “Het past bij de soort organisatie waarin ik werk. Royal FloraHolland heeft een spilfunctie in een belangrijke economische sector voor Nederland. Relaties kunnen bouwen en kunnen behouden is hierbij cruciaal, binnen en buiten de eigen organisatie.
Wat is het grootste voordeel van de feedforward analyse in tegenstelling tot andere analyses?
JB: “Veel andere analyses zijn enkel gebaseerd op self-assessments. En dat is, volgens mij, onvoldoende. Het is heel moeilijk zo niet onmogelijk om jezelf als mens “objectief” te beoordelen. feedforward daarentegen maakt ook gebruik van input van mensen uit je directe omgeving. Tijdens de analyse heb ik het bijvoorbeeld heel breed aangepakt. Zo vroeg ik input aan collega’s, mijn broers, mijn vrouw, vrienden. feedforward benadrukt wat je kan en wat het met je doet én hoe je nog effectiever kunt worden. Zo gaf feedforward mij vertrouwen in mijn rol als manager”.
Kortom, je bent dankbaar dat je bent doorverwezen naar Muriel en zo met feedforward in contact kwam?
JB: “Dat kan je zo wel stellen, ja (lacht)”.
Wil je meer informatie ontvangen of een afspraak maken? Neem dan contact op met Muriel Schrikkema via 035 603 79 79.